Damian (11) gaat na 7 jaar weer naar school na een succesvol OZA-traject
Nadat Damian in groep 1 halverwege het schooljaar uitviel en in de periode daarna zijn ouders uit elkaar gingen brak er een lastige periode aan. De zeven jaren die volgden bleken een lange en uitdagende weg, op zoek naar de juiste zorg om weer terug te kunnen keren naar het klaslokaal. Misdiagnoses en een gebrek aan het juiste zorgaanbod stonden aan de basis van deze lastige periode. Tot de samenwerking van Stichting LinQ en SSOE vorig jaar uitkomst bood via het Onderwijs Zorg Traject (OZA).
Het OZA-maatwerktraject zorgt ervoor dat ieder kind of jongere een goed en passend aanbod krijgt van zorg en onderwijs. Vanuit een veilige en professionele zorgomgeving bij Stichting LinQ in samenwerking met Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE) kunnen kinderen toewerken naar een terugkeer in het onderwijs.
We praten met Chantal en Mark, de ouders van Damian, over hun ervaringen van het afgelopen jaar en de prachtige ontwikkeling die Damian heeft doorgemaakt om na al die jaren eindelijk weer naar school terug te keren.
Kan je ons vertellen over Damian’s achtergrond en hoe het OZA-traject in beeld is gekomen?
Chantal: Damian is in groep 1 na een half jaar meedraaien uitgevallen. Door zijn jonge leeftijd destijds was het nog niet mogelijk om een diagnose vast te stellen waarom hij moeite had om mee te komen. Helaas kregen we te maken met een misdiagnose op het moment dat dit wel mogelijk was. Hierdoor durfde de instanties en scholen waarmee we spraken het niet aan om de juiste onderwijs en zorg te verlenen die Damian nodig had. Hierdoor is hij lang uitgevallen en thuis komen te zitten.
Hoe kwam je in aanraking met LINQ en het OZA-traject?
Chantal: Via de hulp van Amarant en Psycho-educatie hebben wij gelukkig de kans gekregen om een nieuwe diagnose kunnen stellen. Hierdoor kwam een ander beeld naar voren wat aantoont dat Damian wel leerbaar is. Via de Antoon van Dijkschool kwamen wij achter het bestaan van het OZA-aanbod waardoor het balletje is gaan rollen. Een ontwikkeling waar we zo enorm blij mee waren na zo’n lange periode van onzekerheid.
Mark: Tijdens onze kennismaking hadden zowel wij als ouders maar ook Damian zelf gelijk de juiste klik met LinQ. We zagen dat LinQ en SSOE er alles aan doet om kinderen met diverse uitdagingen te helpen. Op de verschillende locaties kunnen de kinderen ook echt hun gang gaan. Knutselen, spelen, zorgen voor de dieren, noem het maar op. Het is zo’n fijne omgeving voor ze. We hadden er allemaal een heel goed gevoel bij.
Chantal: Na jarenlang vechten om de juiste zorg of onderwijs te vinden voor mijn kind was er eindelijk een partij waarmee zorg mogelijk werd. Damian begon de puberteit te naderen dus het was zo enorm belangrijk dat hij zich ook op school kon gaan ontwikkelen. Wij gunnen het hem zo om in de basis te kunnen lezen, schrijven en rekenen. En die mogelijkheid bleek ineens een realiteit. Zodat hij zelfstandig de wereld in kan. Nu kreeg hij de kans om te laten zien wat hij kan met de juiste begeleiding. En het mooie is, hij laat dit ook zien!
Merkte je dat er iets moois aan het ontstaan was gedurende het traject?
Mark: Je zag al snel dat Damian enorm goed op zijn plek zat. Hij was heel enthousiast, vrolijk en het werd geleidelijk een heel ander kind. Je zag dat hij zich goed voelde tussen de rest van de groep en het personeel, maar ook zeker met de dieren op de boerderij.
Chantal: Damian werd veel zelfverzekerder, hij werd trots op zichzelf. Andere kinderen en volwassenen begrepen hem vaak niet omdat hij bijvoorbeeld niet kon lezen op een leeftijd waar dit wel gebruikelijk is. Dankzij OZA heeft hij zichzelf vorig jaar stap voor stap kunnen ontwikkelen om in maart terug te kunnen keren op de Antoon van Dijkschool. Elke week zagen we hem groeien. Zoals elk traject gaat het met vallen en op staan maar door de ruimte die geboden wordt ontstaat er zo’n mooie ontwikkeling. Je ziet nu zo’n trotste jongen die zoveel zelfverzekerder in het leven staat. En dat in een jaar tijd. Dat hielden wij niet voor mogelijk.
Waarbij helpt het OZA-traject het meest?
Chantal: Dat hij de kans heeft gekregen was denk ik het allerbelangrijkste in onze situatie. Waar veel organisaties het risico niet aandurfde, was die ruimte en vertrouwen er bij LinQ wel. Het aanbod van zorg en onderwijs in een kleine setting, waar er ruimte is voor 1-op-1 begeleiding, bleek voor Damian de succesformule. Dit is een omgeving waar een kind zich kan bewijzen en gaan ervaren dat ze het aankunnen. De groei gaat stapsgewijs en op het unieke niveau van het kind. Juist dat vind ik zo mooi!
Mark: Bij LinQ zie je een omgeving van hele kundige mensen die zich echt om hem bekommeren. Maar het is ook een omgeving waar hij zijn eigen gang kan gaan en zijn eigen dingetjes heeft die hem houvast bieden. Hij vond het leuk om naar LinQ te gaan. Niet alleen om te leren maar ook om lekker te kunnen spelen of knutselen met de andere kinderen. Dat maakte van hem een ander kind.
Hoe voelde het traject voor Damian zelf?
Chantal: Het voelde denk ik heel spelenderwijs. Elke week kwam er iets meer bij en als het even niet goed ging was er ruimte om weer een stapje terug te zetten. Op die manier kon hij dingen heel snel oppakken. Hij heeft in deze periode bij LinQ bijvoorbeeld leren lezen. Na 3 maanden las hij al boekjes uit groep 3, dus we zagen gelijk dat de zorg in combinatie met onderwijs aansloeg. En dat vanuit een 0-punt, dat vond ik zo enorm knap.
Voor de zomer is Damian stapsgewijs weer naar school gegaan en draait nu weer volledig mee. Wat doet dit met je als ouder?
Mark: Dat hij nu weer op school zit maakt me zo enorm trots. Onze jongen heeft na hele moeilijke jaren zichzelf zo teruggevonden en laat keer op keer zien wat hij allemaal wel niet in zijn mars heeft. Dat hij het op zijn eigen manier en tempo doet vind ik enorm knap.
Chantal: Zie je nou wel, dacht ik! Na 7 jaar strijden om hem terug op school te krijgen krijgt hij eindelijk de herkenning die hij verdient. We zien dat ons kind weer gelukkig is. Terug op school tussen de andere kinderen, zoals het hoort. Hij heeft nu vaak een grote glimlach als ik hem ophaal, dan smelt je als ouder.
Hoe kijkt Damian terug op het traject?
Mark: Ik woon op het moment in het buitenland maar op de momenten dat ik hem ophaal uit school en we rijden op de terugweg langs de locatie van LinQ dan zie je hem helemaal vrolijk worden en wil hij vaak even binnenwippen om iedereen gedag te zeggen. Dat toont wel aan hoe enorm thuis hij zich hier voelt en als hoe fijn hij zijn tijd hier heeft ervaren.
Waar zijn jullie het meest trots op?
Chantal: Voor mij was dat het moment waarop hij voor de eerste keer een briefje had geschreven voor mij. Maar ook het moment dat hij voor de allereerste keer zelf een Whatsapp bericht naar zijn opa stuurde. Je zag hem zo enorm glunderen van trots, kijk ik kan het wel!
Mark: Ik ben het meest trots op het feit dat hij hij zich weer fijn in zijn vel voelt. In een jaar tijd heeft hij zo’n mooie ontwikkeling doorgemaakt. Hij is weer vrolijk, en hij weet waar hij aan toe is. Ook ben ik enorm trots op de dingen die hij leert. Dat hij nu kan lezen en schrijven is geweldig. Dat is al een zo’n grote overwinning. En hij gaat de komende tijd alleen maar meer dingen leren.
Chantal: Het moment dat we hoorden dat Damian eindelijk naar school mocht hebben we samen een traantje gelaten van vreugde. Het is zo’n enorm lange reis geweest.
Wat zou je graag willen meegeven aan ouders die in een soortgelijke situatie zitten?
Mark: Ik raad een OZA-traject aan iedereen aan die thuis in een soortgelijk lastig pakket zit. Ga het gesprek aan en kijk wat er mogelijk is. Wij weten uit ervaring dat het niet altijd makkelijk is om de juiste weg te vinden in het zorgaanbod, maar geef niet op.
Chantal: Blijf vechten voor je kind en blijf volhouden. Bij ons heeft het 7 jaar moeten duren maar toch is er de doorbraak gekomen. Damian is door de hulp van Stichting LinQ, SSOE en vanuit zijn school weer terug op in de klas en kan hij weer kind zijn. Dat gun ik iedereen. Ik had de afgelopen jaren vaak het gevoel dat er nooit naar mij geluisterd werd als ouder. Om dan die erkenning te voelen en te zien wat er mogelijk is geeft zo’n overweldigend goed gevoel. En dan te denken dat er 20.000 kinderen in Nederland zijn in een soortgelijke situatie als Damian toont aan dat initiatieven zoals OZA van zo’n enorm belang zijn.
Kinderen hebben een kans nodig.
Meer informatie
Wil je graag meer informatie over het Onderwijs Zorg Arrangement?
Neem dan contact met ons op of ga naar www.ssoe.nl